De stoffen

Bij Studio Zaza gebruiken we alleen stoffen met een GOTS en/of öko-tex label. Informatie over wat dat inhoudt vind je hieronder. Daarnaast gebruiken we reststoffen, prachtige kwaliteitsstoffen van grote modelabels uit Nederland en België die over zijn en gered van de afvalberg. Deze stoffen zijn niet biologisch, maar wel duurzaam. Verder hergebruiken we kleding om wat nieuws van te maken, zonde om weg te gooien als de stof nog goed is toch?

GOTS (Global Organic Textile Standard) is een standaard voor biologische textiel.

Een internationale werkgroep heeft deze standaard opgesteld. zodat er vaste regels zijn wanneer je een product biologisch mag noemen.

Een product is biologisch als de grondstoffen (bijvoorbeeld het katoen) biologisch zijn en als het proces om er kleding van te maken duurzaam en milieuvriendelijk is. Daarbij richt deze standaard zich nadrukkelijk ook op het verven en wassen tijdens de productie omdat hier nog veel schadelijke stoffen worden gebruikt.

GOTS is een standaard met strakke richtlijnen. GOTS heeft twee niveaus:

  1. biologisch: minimaal 95% van al het materiaal (de vezels) moet biologisch zijn
  2. gemaakt met biologische bestanddelen: minimaal 70% van de vezels zijn biologisch

Aan alle bewerkingen die nodig zijn om een kledingstuk te maken, worden eisen gesteld. Bijvoorbeeld op het gebied van het milieu:

  • alle chemicalieen die worden gebruikt moeten voldoen aan strenge eisen: ze mogen bijvoorbeeld niet giftig zijn voor mensen en moeten biologisch afbreekbaar zijn.
  • bepaalde stoffen zijn helemaal verboden, zoals zware metalen (zit vaak in kleurstoffen), formaldehyde, en genetisch gemodificeerde stoffen.
  • er zijn regels voor de hoeveelheid afval dat in elke stap achter mag blijven.
  • en er zijn zelfs regels voor de verpakking van de producten (geen PVC’s).

Oeko-Tex

Oeko-tex (Ökotex) is een van oorsprong Duitse organisatie die een streng beleid voert tegen schadelijke stoffen in textiel. Oeko (Öko) staat voor Eco, en Tex slaat op textiel. Ecotextiel dus! Oeko-tex is in 1992 opgericht, omdat er in die tijd veel nieuws was over schadelijke chemicaliën in textiel en kleding.

Om hier wat tegen te doen, en te bewijzen dat kleding ook zonder schadelijke stoffen gemaakt kan worden, is de Oeko-tex100-standaard gemaakt. De eisen in deze standaard zijn erg streng, en worden ook streng gecontroleerd.

Textile ecology

De Oeko-tex-regels richten zich op de verschillende ‘stadia’ van textiel. Ze noemen die 4 samen de ‘textile ecology’ en ze maken onderscheid tussen de ‘production ecology’, de ‘human ecology’, de ‘performance ecology’ en als laatste de ‘disposal ecology’.

bij het begin

Ze beginnen dus bij het begin: het produceren van textiel. Oeko-tex gaat hierbij verder dan de meeste keurmerken, want ze letten niet alleen op chemicaliën en verstandig met water omgaan, maar ook de hoeveelheid herrie en stoffigheid in een fabriek.

voor mensen

Bij ‘human ecology’ gaat het om de invloed van de chemicaliën en andere stoffen die gebruikt worden in kleding, op de gezondheid en het welzijn van de consument, en dragers van die kleding. Op deze 2 stadia van textiel is de Oekotex-100 standaard van toepassing. Er wordt dus gelet op schadelijkheid van de textiel voor de arbeiders en de consumenten, en ook wordt er goed gecontroleerd dat arbeiders prettig en gezond kunnen werken.

andere stadia

De andere twee stadia van textiel, volgens Oeko-tex, zijn ‘performance ecology’ en ‘disposal ecology’. Hierbij gaat het om de prestatie van de textiel, dus hoe lang het meegaat, maar ook hoe bijvoorbeeld het wassen van kleding/stof invloed heeft op het milieu. Als je een trui vaak moet wassen, of veel wasmiddel moet gebruiken om het schoon te krijgen, is het minder milieuvriendelijk dan als je het op lage temperatuur en met weinig wasmiddel schoon kan krijgen.

Bij ‘disposal’ gaat het over wat te doen als de kleding/stof wordt weggegooid. Kan het worden gerecycled? Als het in de grond terecht komt, op een vuilnisbelt, is het dan schadelijk? Al met al gaat het er bij Ökotex om, dat stof zo min mogelijk schade oplevert: zowel aan de mensen als voor het milieu.

Veel ervaring

Het goede van Oeko-tex is dat ze al veel ervaring hebben; ze zijn al bijna 20 jaar actief. Ook voeren ze veel controles uit bij de bedrijven die het Oeko-ex label hanteren. Zo blijft de kwaliteit goed, en weet de consument, jij dus, zeker dat de stof ook echt gezond is.

© 2019 - 2024 StudioZaza | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel